Conform unei hotarari de guvern intrate in vigoare anul trecut (HG 400/2003), administratorii de bloc trebuie sa fie atestati de primarie. Desi data-limita pentru obtinerea acestor atestate a expirat Conform unei hotarari de guvern intrate in vigoare anul trecut (HG 400/2003), administratorii de bloc trebuie sa fie atestati de primarie. Desi data-limita pentru obtinerea acestor atestate a expirat de 7 luni, nici jumatate dintre administratori nu s-au obosit sa respecte legea. Spre exemplu, in sectoarele 1, 2, 3 si 4 din Capitala exista circa 7.000 de asociatii de proprietari si locatari, iar administratori atestati - 2.500.
Administratori cu state vechi nu stiu sa raspunda la intrebari banale
Atestatul se obtine relativ usor: cei vechi in bransa trebuie sa depuna o cerere la primarie si sa sustina un examen scris. Cei care aspira la postul de administrator trebuie sa urmeze un curs de 10 zile, sustinut de Institutul National pentru Promovarea Drepturilor Proprietarilor contra sumei de 1.700.000 de lei de cursant, apoi sa se prezinte si ei la concurs. Intrebarile sunt simple si privesc practica uzuala a unui administrator - cum imparte cheltuielile, cum isi tine contabilitatea, cand sunt scutiti locatarii de plata unor cheltuieli etc. Din pacate, multi administratori cu state vechi pica repetat examenul. Recordul a fost inregistrat in sectorul 1, in luna august, cand din 50 de concurenti au picat 39.
Primaria sector 4 "sanctioneaza" administratorii neatestati cu pliante informative
Conform legii, de la 1 aprilie, administratorii care nu si-au luat atestatul nu mai pot exercita aceasta functie. Cei care ar trebui sa-i schimbe sunt locatarii sau proprietarii constituiti in asociatii. Nicaieri nu s-a inregistrat un astfel de caz. Cei care ar trebui sa vegheze ca administratorii neatestati sa nu mai ocupe aceste functii sunt functionarii primar