Guvernul a aprobat la ultima sedinta proiectul bugetului consolidat pentru 2005, cu un deficit de 1,5 la suta din PIB, pe bazele unei cresteri economice de 5,3 la suta, o rata a inflatiei la sfarsitul anului viitor de 7 la suta si un deficit de cont curent de 5,4 la suta din PIB.
Tinta de inflatie a fost modificata in crestere cu un punct procentual, de la 6 la 7 la suta, la sfarsitul lui 2005.
In acelasi timp, nivelul estimat al deficitului de cont curent este cu 0,2 puncte procentuale din PIB mai ridicat fata cel stabilit in acordul cu FMI.
Mihai Tanasescu:
Prioritatile bugetare, cresterea economica
si protectia sociala
Este un buget echitabil si responsabil. L-am vazut ca un instrument de crestere economica. Exista, dupa cum s-a vazut, sume importante acordate protectiei sociale.
Acesta este un raspuns la nevoile Romaniei. De asemenea, s-au prevazut mai multe fonduri pentru investitiile in infrastructura. Economia Romaniei creste si are nevoie de infrastructura.
Totodata, am prevazut un deficit bugetar foarte mic, de 1,5 la suta, pentru a asigura procesul de dezinflatie.
In linii mari, bugetul pe 2005 are trei componente. Cea de crestere economica, protectia sociala si, nu in ultimul rand, limitarea cresterii preturilor.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa: Salariul minim acopera doar inflatia
"Am constatat ca bugetul pe 2005 este relativ populist, in sensul ca forteaza elementele sociale. Tinand cont de experientele din ultimii ani, aceste angajamente de ordin social nu vor fi respectate.
Reducerea fiscalitatii este aplicata intr-un mod nestimulativ pentru investitii. Se reduce impozitul pe profit, dar se accelereaza majorarea accizelor.
Un alt lucru condamnabil este nivelul salariului minim, a carui putere de cumparare va scadea serios. Guvernul a facut bugetul pe un curs mediu la euro de 42.500