Insarcinatul cu afaceri al Ucrainei a fost convocat, sambata, la Ministerul roman de Externe pentru clarificarea aspectelor privind regimul frontierei de stat pe Bratul Chilia, in timpul audientei fiindu-i precizat ca autoritatile romane nu au impiedicat deplasarea vasului ucrainean "Volga" pe Dunare.
Audienta a avut loc in contextul in care, joi, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a transmis ambasadorului Romaniei la Kiev o nota verbala in care se exprima "ingrijorarea" partii ucrainene fata de unele presupuse acte "ilegale" ale autoritatilor romane de frontiera de pe Bratul Chilia.
Astfel, in documentul ucrainean se pretindea ca nave ale Politiei romane de frontiera ar fi blocat, la 9 octombrie 2004, navigarea pe senalul Bratului Chilia al Dunarii al vasului sub pavilion ucrainean "Volga", care ar fi fost obligat sa execute manevre ce ar fi pus in pericol siguranta navei.
De asemenea, se arata ca partea romana ar fi impiedicat o reuniune a autoritatilor de frontiera din cele doua state care ar fi putut avea loc la 10 octombrie 2004.
Cinci zile de frictiuni
In cadrul audientei de la MAE roman, insarcinatului cu afaceri ucrainean i s-a inmanat o nota verbala cuprinzand pozitia partii romane referitoare la afirmatiile si luarile de pozitie ale autoritatilor ucrainene referitoare la aceste evenimente.
Partea romana a prezentat situatia reala cu privire la cele afirmate de partea ucraineana, aratandu-se ca, in fapt, navele Politiei de Frontiera romane nu au luat nici o masura de impiedicare a deplasarii vasului ucrainean "Volga" pe senalul navigabil al Dunarii.
In decurs de numai cinci zile, actiunile Politiei au fost indreptate catre impiedicarea salupelor ucrainene de a amplasa balize de semnalizare in apele teritoriale romanesti. Intr-un comunicat, politia a declarat ca nav