Sapte milioane de alegatori din Belarus au fost chemati ieri la urne pentru a se pronunta, prin referendum, asupra unei modificari a Constitutiei, care sa ii permita presedintelui Aleksandr Lukasenko sa obtina un al treilea mandat prezidential, si pentru a-i alege pe cei 110 membri ai parlamentului.
In legatura cu scrutinul de ieri, o mare parte dintre alegatorii din Belarus, precum si observatorii straini, si-au exprimat temerile privind producerea unor fraude majore.
Alegerile parlamentare sint practic o formalitate, in conditiile in care acest for este dominat de oamenii lui Lukasenko, reprezentantii opozitiei fiind doar o mina de oameni.
In schimb, referendumul pentru modificarea Constitutiei, prin care actualul presedinte incearca sa obtina dreptul de a candida de cite ori vrea, pentru a se instaura ca lider pe viata al Ucrainei, a stirnit un val de proteste atit in tara, cit si in Occident.
Presedintele Lukasenko s-a declarat sigur de victorie, asa cum a fost si la referendumul din 1996, cind a obtinut prelungirea de la cinci la sapte ani a mandatului prezidential si o sporire a prerogativelor sefului statului.
De altfel, televiziunea de stat a difuzat ieri la prinz, in timp ce procesul de votare era in plina desfasurare, rezultatele unui sondaj realizat la iesirea de la urne, potrivit caruia 82a din cetateni au spus Da la referendum, doar 14a pronuntindu-se impotriva modificarii Constitutiei.
Ultimul regim sovietic din Europa
Opozitia a protestat deja fata de recurgerea masiva la votul anticipat, afirmind ca aceasta metoda permite comiterea unor fraude semnificative si apreciind ca protocoalele privind rezultatele referendumului sint deja stabilite, conform unei tehnici folosite la alegerile anterioare.
“De luni de zile exercitam presiuni pentru a pune capat acestei metode a