Casele care reduc semnificativ cheltuielile cu caldura si rezista la seisme, a caror constructie se bazeaza pe un sistem inventat de nemti si italieni, cistiga teren in planurile constructorilor. Si asta nu atit datorita avantajelor noii tehnologii, cit mai curind din cauza pretului.
O casa eficienta energetic, cum o numesc antreprenorii, se vinde cu 350 euro/mp, pret in care sint incluse dotarile standard: termopan, gresie, faianta, parchet si microcentrala proprie.
De obicei, romanii nu sint foarte receptivi la tendintele modei, insa preturile reduse si apetitul in crestere fata de casele pe pamint ii motiveaza pe constructori sa fie mai mult decit optimisti. “Piata constructiilor noi se va majora cu 15a. Potrivit ultimului recensamint, la noi exista 8 milioane de locuinte, din care mai mult de 60a sint case pe pamint.
Estimam ca numarul acestora va creste, in vreme ce ponderea apartamentelor va scadea. Iar asemenea case ecologice, care inseamna totodata costuri reduse, sint locuintele de viitor ale Romaniei”, a afirmat Malina Petrescu, arhitect la Velux.
Cheltuieli mai mici cu incalzirea
In Romania, tehnologia care permite construirea unor astfel de case a intrat anul acesta, cind doua firme de pe piata de profil au inceput sa construiasca ansambluri rezidentiale folosind noul sistem.
Acesta micsoreaza costurile cu materialele de constructie, reduce cu circa 70a cheltuielile cu incalzirea in perioada iernii, scade timpul de executie cu aproape 50%, elimina condensul, reduce zgomotul cu aproape 40a si rezista la seisme de gradul 8.
Constructorii sustin ca datorita micsorarii cheltuielilor cu energia necesara mentinerii temperaturilor de confort in interior, investitia se amortizeaza rapid: in 25 de ani se recupereaza aproximativ doua treimi din valoarea constructiei.
Pentru a-si