Cresterea productiei industriale va fi de 4,8%, conform estimarilor Guvernului si ale Institutului National de Prognoza. Greul il va duce, ca pana in prezent, industria prelucratoare, care va avea o crestere de 5,5%, fata de numai 1%, cat se estimeaza pentru productia si distributia de energie electrica si termica, gaze si apa, si de 0,9% cresterea industriei extractive.
Executivul este optimist in ceea ce priveste performantele industriei in 2005, avand in vedere ca, pentru finele lui 2004, cresterea productiei industriale, prevazuta la 31 decembrie 2004, este de 4,5%, iar cea a industriei prelucratoare - de 5,2%. De asemenea, performante superioare se preconizeaza de la productia extractiva, care, in acest an, nu a reusit o crestere mai mare de 0,6%.
In schimb, guvernantii sunt mai sceptici in legatura cu realizarile productiei si distributiei de energie electrica si termica, gaze si apa, care, la finele anului in curs, va avea o crestere de 1,2%.
Companiile romanesti din industrie sunt increzatoare in potentialul lor. Conform unui sondaj efectuat de camerele de comert din tarile nou-intrate in UE si din statele candidate privind strategiile firmelor si atitudinile lor fata de procesul de aderare, accesul mai rapid pe pietele UE se asteapta in primul rand in sectoare cum sunt industria prelucratoare si industria extractiva.
Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a fost, in perioada ianuarie-august, mai mare, in termeni reali, cu 9,9 % fata de perioada corespunzatoare din anul precedent. Principalele resurse de energie primara, in primele opt luni, au totalizat 2,726 milioane tone echivalent petrol, din care 16,625 milioane tone echivalent petrol din productia interna.
Cresterea productiei industriale va fi de 4,8%, conform estimarilor Guvernului si ale Institutului National de Progn