Unele banci europene incep sa se simta mici in raport cu o super-liga de banci globale, majoritatea cu sediul in Statele Unite, relateaza Financial Times.
Bancile Europei s-au bucurat recent de una dintre cele mai profitabile perioade din ultimii cativa ani, determinata de un nivel mai ridicat al creditelor de consum contractate si de provizioanele reduse legate de creditele neperformante.
Insa, in contextul in care bancile europene au asistat la o crestere a rentabilitatii financiare (ROE) de la 11% in 2002 la 14% in prezent, s-au reluat si discutiile referitoare la procesul de consolidare cross-border a sectorului bancar in urma ofertei in valoare de 8,4 miliarde de lire sterline depuse de banca spaniola Santander Central Hispano pentru banca britanica Abbey National.
"In urma stabilizarii climatului operational, al temperarii temerilor legate de pozitia financiara a institutiilor aflate in dificultate, a crescut probabilitatea ca bancile sa ia in considerare posibile fuziuni transformationale," spune Bernard de Longevialle, analist in cadrul agentiei de rating Standard & Poor's.
Discutiile referitoare la fuziunile cross-border au fost relansate in acest an in contextul in care o super-liga de banci globale avandu-si in cea mai mare parte sediul in Statele Unite este in curs de formare. Unele banci europene incep sa se simta mici in comparatie cu banci ca Bank of America, a carei capitalizare de piata se ridica la 100 miliarde de lire sterline.
In urma tranzactiei din acest an de preluare a Bank One de catre JP Morgan Chase, in valoare de 58 miliarde de dolari, si a celei de anul trecut de preluare a FleetBoston Financial de catre Bank of America, in valoare de 47 miliarde de dolari, au luat nastere giganti cu baze de capital si resurse mult mai vaste decat cele ale rivalelor europene.
@N