Romania doreste sa aiba o disciplina in domeniul ajutoarelor de stat din motive de integrare europeana sau o economie competitiva, care sa faca fata competitiei internationale? Am adresat aceasta intrebare presedintelui Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, care considera ca daca Romania doreste sa fie o tara care sa poata exporta produsele autohtone trebuie sa se alinieze la practica
internationala.
"Nimeni nu o sa accepte ca Romania sa acorde la infinit ajutoare de stat fara sa respecte regulile, pentru ca aceasta inseamna produse subventionate la export si complicatii pentru producatorii din tarile importatoare . Nimeni nu o sa accepte aceasta situatie si se vor lua masuri impotriva importurilor din Romania", considera Mihai Berinde.
Cu alte cuvinte, cu sau fara integrare europeana, respectarea regulilor comunitare este sfanta, pentru ca altfel vom fi obiectul unor masuri de retorsiune, spune Berinde. Pe de o parte, Romania va fi pusa in situatia de a da bani de la buget pentru sustinerea unor operatori economici neprofitabili.
Pe de alta parte, produsele romanesti vor mai suporta o plata suplimentara a unor taxe anti- dumping in tara de import. Deci vom plati in contul bugetului unui stat importator.
Referitor la Raportul de tara al Comisiei Europene, care aduce critici cu privire la capitolul Concurenta, in special in problema ajutoarelor de stat, presedintele Consiliului Concurentei considera ca reprezinta "o abordare echilibrata a situatiei actuale din domeniul concurentei".
Expertii Comisiei Europene insista pe necesitatea unui control riguros in ce priveste ajutoarele de stat. In acest context, Consiliul Concurentei desfasoara controale in zonele defavorizate si cele libere. "Pana acum am solicitat furnizorilor de ajutoare de stat sa opreasca facilitatile fiscale pentru o treime din societati