Este o planta raspandita in zonele de campie, cu predilectie la poalele padurilor. Anghinarea este utilizata in tratarea unor boli ca nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipatii, hipertensiune, hipercolesterolemie. Eficacitatea ei se datoreaza continutului bogat de cinarina, oxidanti, polifenoli, flavone, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Aceste substante au o actiune de excitare a secretiei biliare, ajuta la scaderea zaharului in sange, regenereaza celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizeaza in cazul lipsei poftei de mancare. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in tratamentul urticariilor si a diferitelor forme de prurit (mancarime). Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant in unele afectiuni ale inimii care se manifesta prin hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala. Cercetarile mai noi atribuie anghinarii proprietati antimicrobiene.
Ceaiul de anghinare: o lingura de frunze maruntite se oparesc cu 500 g de apa clocotita. Dupa racire se strecoara si se indulceste cu zahar. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, apoi bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii se va bea in cursul zilei cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. E bine ca tratamentul cu anghinare sa se faca progresiv, incepand cu doze mici in primele zile apoi sa creasca treptat. Tratamentul va dura o luna, urmat de o luna pauza.
Vineri se sărbătoreste în toată lumea Ziua Internatională
Este o planta raspandita in zonele de campie, cu predilectie la poalele padurilor. Anghinarea este utilizata in tratarea unor boli ca nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipatii, hipertensiune, hipercolesterolemie. Eficacitatea ei se datoreaza continutului bogat de cinar