Viata premierului israelian Ariel Sharon este in pericol din cauza planului sau de retragere din Fasia Gaza, care a atras furia extremistilor evrei de dreapta, ultrareligiosi.
Liderul opozitiei laburiste, Shimon Peres, a declarat intr-un interviu, publicat ieri de cotidianul "Maariv", ca "incitarea la violenta este teribila, cum era in zilele care au precedat asasinarea lui Yitzhak Rabin" (fostul premier, ucis la 4 noiembrie 1995 de catre un extremist de dreapta evreu, care se opunea acordurilor israeliano-palestiniene de la Oslo, din 1993).
Ministrul israelian de Externe, Sylvan Shalom, a facut declaratii similare luni, cu ocazia vizitei la Ierusalim a sefului diplomatiei franceze, Michel Barnier.
Fostul sef de cabinet al lui Rabin, Eytan Haber, a declarat pentru un post de radio ca "nu este nici o indoiala" ca "in acest moment persoane rau intentionate comploteaza impotriva lui Sharon".
"Atmosfera grea care domneste astazi aminteste zilele dificile care au precedat asasinarea lui Rabin. (...) Ne apropiem de punctul culminant", a estimat Haber, evocand "plicurile continand excremente, cadavrele de pisici negre ascunse in colete si scrisorile de amenintare" primite pe adresa biroului lui Rabin, inainte de asasinarea acestuia.
Tensiunea se amplifica pe masura ce se apropie data de 25 octombrie, la care Knesset-ul va dezbate si va supune la vot planul de retragere din Fasia Gaza.
Respins de cei mai multi membri ai partidului Likud, al premierului Sharon, planul are mari sanse de a fi adoptat, cu sprijinul opozitiei laburiste si al altor formatiuni mai mici, de stanga, din Parlamentul israelian.
Viata premierului israelian Ariel Sharon este in pericol din cauza planului sau de retragere din Fasia Gaza, care a atras furia extremistilor evrei de dreapta, ultrareligiosi.
Liderul opozitie