Recentele schimbari din Consiliul de Administratie al BNR au fost comentate de presa in special din unghi politic, al luptei de interese dintre putere si opozitie pe niste functii decisive pentru politica economica a Romaniei. Mult mai putin au fost discutate relatiile interne din clubul select si, pentru opinia publica, destul de misterios pe care l-au alcatuit, inainte si dupa 1989, oamenii din jurul lui Mugur Isarescu.
Revista BUSINESS Magazin, al carei al treilea numar il puteti citi astazi, a patruns pentru prima oara - la propriu si la figurat - in sala unde se desfasoara, de 115 ani incoace, sedintele Consiliului de Administratie al BNR. Dincolo de tablourile si decoratiunile baroce de acolo, ramase aceleasi din secolul trecut, sala cu pricina a fost teatrul de discutie pentru decizii de politica economica si monetara din istoria moderna a tarii, de la reforma monetara si pana la falimentul unor banci sau plasarea in strainatate, acum doi ani, a peste jumatate din rezerva de aur a tarii.
Dupa 1989, aici au ajuns sa lucreze impreuna o parte din fostii colegi de la Institutul de Economie Mondiala, conceput de fostul regim ca o pepiniera de cadre de elita. Daca Ioan Mircea Pascu, Victor Babiuc sau Mircea Ciumara si-au aflat locul in alte structuri ale puterii, Mugur Isarescu sau Emil Iota Ghizari- mai nou si Eugen Dijmarescu - s-au regasit in conducerea BNR, ca ilustrare a unei remarcabile unitati de grup.
BUSINESS Magazin ofera acum un tablou complet al acestui grup, care mai cuprinde ilustri analisti politici si economici, ca si pe directorii din BNR racolati candva de Theodor Nicolaescu (si el venit de la Institutul de Economie Mondiala) ca sa construiasca acum defuncta banca a lui Sorin Ovidiu Vantu.
In fine, cititorii revistei au acum ocazia sa afle secretele proverbialei longevitati in functie a gu