Domnule Andrei Plesu, sa Incepem cu episodul demisiei dvs. din Consiliul CNSAS, din 7 octombrie, dupa ce, prin vot, C.V. Tudor a primit certificat ca nu a facut politie politica.
A fost punctul culminant al dezamagirilor mele In legatura cu aceasta institutie. In cei 4 ani cat am functionat la CNSAS, am avut multe motive, In repetate randuri, sa fac un gest radical. Intai si-ntai, dupa patru ani, legea nu se respecta Inca, In speta, nu capatam In gestiune arhivele si facem, prin urmare, numai cercetari partiale, cu rezultate inevitabil partiale. Or, In materie de adevar, jumatatile de adevar sau sferturile de adevar sunt foarte riscante.
Dezamagiri am avut si noi, persoane suspecte au capatat certificate pozitive de la CNSAS.
Toate judecatile noastre sunt inevitabil partiale, din pacate. Ultimul caz spectaculos este cazul Basescu. La o cerere legitima si juridic confirmata printr-un protocol Intre cele doua institutii, MApN a raspuns ca Traian Basescu e "necunoscut". Dupa un timp Insa, acelasi minister a livrat unui tribunal si presei un document care trebuia sa fie compromitator. Faptul ca aceeasi institutie, la un interval relativ scurt, livreaza cu totul alt tip de informatie arata ca acea institutie are interesele ei, are strategiile ei si mai ales ca nu da doi bani pe CNSAS. Impresia cea mai durabila pe care o am la sfarsitul acestor 4 ani este ca, de fapt, aceasta institutie nu a fost luata niciodata In serios, nici de detinatorii de arhive, nici de guvern, nici de presedintie, nici macar de societatea civila In sens larg.
Aici nu suntem de acord. Societatea civila nu poate suplini alte institutii.
Dar o anumita suita In actiune, o anumita intensitate a angajarii pentru ca subiectul acesta sa fie tinut fierbinte, cel putin In anumite momente, mi-a lipsit. Presa a alunecat spre o varianta de curiozitate de tipul scandalului, a