Comoara Romaniei nu se afla ascunsa prin vreo scorbura de copac ori prin munti sau pesteri, ci in bancile din aceasta tara. Potrivit unui raport realizat de Intercapital Invest, in prezent, piata bancara din Romania este impartita intre 39 de banci, iar nivelul activelor bancare se ridica la 19 miliarde USD.
Motorul cresterii si dezvoltarii segmentului bancar il constituie capitalul strain: 12 dintre primele 15 banci ca si cota de piata sunt detinute de proprietari straini, la care se adauga doua banci in curs de privatizare si o banca al carei capital este mixt. Privita dintr-un alt unghi, piata este dominata de banci de stat sau foste de stat.
Trei banci au o cota de piata cumulata de 50% (cotele de piata sunt din totalul activelor bancare). Prima in acest top este Banca Comerciala Romana, cu o cota de piata de 29,42%, urmata de Banca Romana de Dezvoltare - cu 13,30% cota de piata, transferata prin procesul de privatizare catre un investitor strategic puternic - grupul francez Societe Generale.
Raiffeisen Bank, cu o cota de piata de 7,23%, incheie plutonul celor trei, fosta Banca Agricola fiind transferata prin procesul de privatizare catre grupul austriac Raiffeisen. Pe locurile patru si cinci se situeaza o banca de stat, CEC, cu o cota de piata de 6,51%, si ABN Amro Bank Romania, cu o cota de piata de 5,15%.
In continuare, in clasamentul bancilor exista 12 banci cu o cota de piata cumulata de 30% (cota de piata medie 2,5%), la care se adauga 22 de banci cu o cota de piata sub 1% fiecare si o cota cumulata in jur de 9% (cota de piata medie este de 0,41%).
Cat priveste depozitele bancare constituite in Romania, acestea inregistreaza o valoare in jurul a numai 20% din PIB, fata de valori de 40% in Polonia si de 60% in Cehia sau Slovacia.
Situatia este similara la nivelul creditarii, valoarea cred