Intrarea in cursa pentru Cotroceni a lui Traian Basescu a bulversat scena politica, schimband radical, asa cum era de asteptat, atat previziunile electorale de pana acum, cat si optiunile de vot ale majoritatii votantilor. Cursa sa spre Cotroceni, inceputa cu trei saptamani in urma, a impus un trend ascendent ireversibil Aliantei D.A.
, spun sociologii, si a obligat Uniunea PSD+PUR si candidatul ei la prezidentiale, Adrian Nastase, sa se pozitioneze pe un trend descendent irecuperabil.
Acestea sunt concluziile ultimului sondaj de opinie, Barometrul de Opinie Publica (BOP) prezentat ieri si realizat de The Gallup Organization Romania la comanda Fundatiei pentru o Societate Deschisa. BOP a fost realizat in perioada 27 septembrie-15 octombrie pe un esantion de 1.800 persoane, avand o marja de eroare de ±2,3%.
"Retragerea lui Stolojan a fost un moment crucial", a apreciat Parvulescu.
Potrivit unor date ale BOP, Alianta D.A. inregistra inainte de retragere o intentie de vot de 33,2%, iar dupa intrarea lui Basescu in cursa - 41,7%. Uniunea PSD+PUR avea, inainte de retragerea lui Stolojan, 45,6%, iar ulterior 39,9%. Adrian Nastase avea o intentie de vot in competitie cu Stolojan de 49%, scazand apoi dupa intrarea lui Basescu la 43%.
Traian Basescu a cunoscut o crestere surprinzatoare, de peste 18 procente in doua saptamani, din momentul in care si-a anuntat candidatura la Cotroceni: de la 5,5% (el nefiind cunoscut ca si candidat la Cotroceni) la 23,6% dupa anuntarea evenimentului. Doar PRM si C.V. Tudor au ramas constanti, ambii inregistrand o intentie de vot de aproximativ 13%.
Intentia de vot la partidele politice marcheaza o scadere serioasa a numarului alegatorilor nehotarati si a celor care nu voteaza, cele doua categorii insumand 29%. Uniunea PSD+PUR ar fi votata de 43%, Alianta D.A. de 38%, PRM de 13%, UDMR de 4%, PNTCD