De la sfarsitul saptamanii trecute, nimic pare ca nu poate opri tendinta de scadere a dolarului. In ultimele patru zile, moneda americana a pierdut 425 de lei. Numai ieri, cursul dolarului s-a depreciat cu 233 de lei, ajungand la 32.679 de lei - un nivel care nu a mai fost atins de la sfarsitul lunii martie a.c.
Fata de jumatatea lunii mai, cei care si-au pastrat economiile in moneda americana au pierdut peste 1.600 de lei pentru fiecare dolar pus la saltea. Dealerii valutari explica deprecierea accentuata prin cele mai recente evolutii pe pietele internationale. "Totul a inceput vineri, cand in SUA au fost publicate datele privind vanzarile catre populatie.
Desi acestea erau satisfacatoare, investitorii au acordat mai multa atentie informatiilor privind productia industriala, care indicau o scadere. Datele despre intrarile de capital au pus insa capac, indicand o scadere de la 64 la 59 de miliarde de dolari in august.
La acestea se adauga si faptul ca deficitul de cont curent al SUA a atins un nivel record", ne-a declarat Narcis Noaghea, dealer valutar la BCR. Pe pietele internationale, dolarul sta si mai prost, atingand un nivel minim in ultimele 7 luni si jumatate fata de moneda europeana.
Analistii americani se arata si mai sceptici, sustinand ca dolarul va scadea in continuare si ca exista chiar riscul unei crize. "Oamenii nu mai sunt la fel de optimisti ca acum cateva luni in privinta economiei americane. Finantarea deficitelor incepe sa devina o problema, mai ales cand datele arata ca investitorii mondiali "ocolesc" America", declara un analist britanic.
Un alt analist sustine ca "dolarul ar putea sa scada in continaure pana la 1,2927 $/euro, fata de nivelul actual de 1,2580 $/euro". In acelasi timp, exista monede care au de castigat de pe urma "caderii" dolarului: euro, de exemplu. Pentru tarile din