Un "9 dan" al jocului de GO este un munte de intelepciune. Un asemenea maestru a venit in Romania pentru a promova "Jocul samurailor". Se numeste Saijo Masataka si este printre putinii oameni care au Un "9 dan" al jocului de GO este un munte de intelepciune. Un asemenea maestru a venit in Romania pentru a promova "Jocul samurailor". Se numeste Saijo Masataka si este printre putinii oameni care au atins nivelul maxim in GO studiind singuri.
- Maestre, cum ati prezenta GO-ul unor oameni care nu au mai auzit de el?
- Cel mai vechi joc din lume dintre toate jocurile, care nu implica norocul sau alte variabile ascunse. Un joc usor accesibil oricui, dar foarte profund, care lasa loc creativitatii si libertatii de gandire.
- Joc inseamna distractie. Ce ofera GO-ul in afara de amuzament?
- GO-ul ne ajuta sa gandim mai structurat, imbunatateste capacitatea de a privi lucrurile in ansamblu si obiectiv.
- GO-ul este unul dintre jocurile cu cele mai simple reguli, dar complicat la nesfarsit din punct de vedere al strategiei. Cat de greu este sa ajungi un 9 pro?
- In Japonia, cele mai greu de trecut examene sunt cele de care este nevoie pentru a deveni medic sau avocat. Comparativ, testul care trebuie trecut pentru a deveni profesionist de GO este de 10 ori mai greu. Este chiar mai greu decat a deveni doctor in medicina. In plus, dintre profesionisti, doar in jur de 10 % reusesc sa ajunga 9 dan (cel mai inalt rang in GO, n.n.), unii dintre ei dupa o viata intreaga de studiu.
- Am invatat GO la 15 ani. Tatal meu era jucator si m-a invatat regulile. O perioada a trebuit sa invat mult pentru a intra la facultate si n-am prea avut timp sa joc. Totusi, dupa ce am trecut de examenul de intrare la facultate, am inceput sa joc doar GO. La 23 de ani am devenit profesionist si am inceput sa ma dedic in exclusivitate GO-ului. De obicei, pent