Noua categorii de produse pot primi marcajul de calitate CE, inainte ca Romania sa intre propriu-zis in Uniune.
Normele europene sunt, in mare masura, adoptate. Incepe sa fie treaba producatorilor sa le aplice cat mai curand.
1 ianuarie 2007 pare a fi data agreata de integrare la care, cu mic si mare, cu firme de succes sau falimentare, Romania va intra in Uniunea Europeana. Dar data calendaristica va fi mai degraba cea pana la care "europenizarea" se va fi sfarsit.
Pana atunci, Romania va trebui sa arate europeneste, sa produca europeneste si sa traiasca la fel. De aceea, se poate spune ca in Uniunea Europeana se va intra pe rand, pe masura ce normele europene vor fi adoptate de fiecare producator in parte.
Aceasta pentru ca, in buna masura, autoritatile si-au facut treaba in ceea ce priveste aquis-ul in domeniul produselor si serviciilor. Majoritatea acestor reglementari au fost cuprinse si integrate in momentul in care s-au inchis capitolele de negociere Libera circulatie a Marfurilor (capitolul 1), Energie (capitolul 14) si Politica industriala (capitolul 15).
Ministerul Economiei va avea rolul integrator national pentru aceste capitole precum si pentru alte 13 capitole de negociere, la unele dintre ele mai fiind ceva de lucru insa (Capitolul 6 - "Concurenta pentru compatibilizarea schemelor de ajutor de stat", Capitolul 21 - "Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale pentru coordonarea programului Cresterea competitivitatii
economice" si capitolul 22 - "Protectia mediului, privind aplicarea aplicarea aquis-ului in activitatea industriala").
Ce mai au de facut autoritatile pentru ca produsele romanesti sa circule nestingherite pe piata europeana este sa semneze pana la finele anului Protocolul la Acordul European pentru Evaluarea Conformitatii si Acceptarea Produselor (