In Romania, dificultatile legate de angajarea sau concedierea unui muncitor sunt aproape de doua ori mai mari decat in statele OECD, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale privind climatul de afaceri la nivel mondial. Astfel, pentru Romania, valoarea indexului referitor la rigiditatea fortei de munca este 63, in timp ce media OECD este 34,4.
In schimb, Romania sta relativ bine la indicatorii privind posibilitatea lansarii unei noi afaceri: in tara noastra este nevoie de cinci etape fata de media de sase in OECD, costurile reprezinta doar 7,4% din venitul pe locuitor (8% in OECD), iar numarul de zile pana la pornirea efectiva a afacerii este de 28 (25 media OECD).
In Germania, de exemplu, o afacere poate incepe dupa 45 de zile si parcurgerea a noua proceduri, iar in Ungaria se parcurg sase etape in circa 52 de zile. Romania se afla insa mult peste media OECD in ceea ce priveste timpul necesar inregistrarii unei proprietati: 170 de zile, fata de 34.
In ceea ce priveste impunerea pe calea justitiei a prevederilor contractuale, un investitor are nevoie in Romania de 335 de zile si 43 de proceduri. In statele OECD este nevoie in acelasi scop de doar 229 de zile si 19 proceduri.
In plus, in tara noastra costurile unui proces pentru impunerea unui contract se ridica la 12,4% din valoarea debitului recuperat in instanta, in timp ce in OECD ele sunt de doar 10,8%. In sfarsit, in Romania trebuie sa treaca nu mai putin de 4,6 ani pentru a inchide intreprinderea falimentara, in timp ce in OECD e nevoie de 1,7 ani.
In plus, dupa faliment, un debitor roman reuseste sa recupereze doar 6,9 centi la fiecare dolar imprumutat unei firme falimentare, in timp ce in statele OECD raportul este de 72,1 centi/1 USD. Studiul Bancii Mondiale arata la capitolul privind caracteristicile economiei romanesti in 2003 ca "economia infor