Statie de pompare a banilor publici
Proiectul hidrocentralei de la Tarnita, anuntat de Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, cu ocazia celei mai recente vizite in judetul Cluj, este a doua investitie majora in zona Ardealului, alaturi de autostrada Bors-Brasov.
Necesitatea construirii hidrocentralei speciale de la Tarnita este stans legata de proiectul celui de-al treilea reactor al uzinei nucleare de la Cernavoda, intrucat aceasta va prelua un surplus de 1000 MW putere instalata, conform declaratiei ministrului Dan Ioan Popescu.
Desi lucrarile la cel de-al doilea reactor inca nu au fost finalizate, iar costurile ridicate au starnit scandaluri internationale intre Euratom (autoritatea delegata de Uniunea Europeana pentru promovarea si reglementarea industriei nucleare, n.r.) si diverse foruri ecologiste, guvernantii planuiesc deja construirea a doua obiective energetice care vor scoate din visteria tarii cel putin 2 miliarde de euro. Societatea Nationala Nucleara neaga orice legatura intre cele doua proiecte.
Judetul Cluj este locatia unui nou proiect de anvergura initiat de Ministerul Economiei si Comertului. La sfarsitul anului 2005 vor fi demarate lucrarile pentru construirea unei hidrocentrale speciale la Tarnita, iar investitia pentru realizarea acestui obiectiv insumeaza un miliard de euro, dupa cum anunta luna trecuta Dan Ioan Popescu intr-o conferinta de presa organizata la Cluj.
Conform declaratiei ministrului, hidrocentrala Tarnita, proiectata sub forma unei statii de pompare, va prelua surplusul de energie provenit de la al treilea reactor nuclear Cernavoda, care urmeaza sa fie construit incepand cu data de 1 martie 2005.
Potrivit datelor furnizate de Dan Ioan Popescu, hidrocentrala va intra in functiune