O analiza acida a Comitetului pentru Anularea Datoriei Tarilor din Lumea a Treia (CADTM), data publicitatii pe site-ul organizatiei, aduce in atentia publicului o problema mai degraba ocolita: sprijinul dat de-a lungul timpului de Banca Mondiala si Fondul Monetar International dictaturilor lumii, in detrimentul tarilor din lumea a treia.
Acum 60 de ani, la 22 iulie 1944, se incheia Conferinta de la Bretton Woods (SUA), in cursul careia au fost fondate Banca Mondiala (BM) si Fondul Monetar International (FMI).
Aceste doua institutii internationale sunt aratate cu degetul in analiza CADTM, care sustine ca, dupa cel de-al doilea razboi mondial, intr-o mare parte a tarilor lumii a treia, politicile adoptate au intors spatele fostelor puteri coloniale.
Aceasta orientare s-a lovit de opozitia ferma a guvernelor marilor tari capitaliste industrializate, care au o influenta determinanta asupra Bancii Mondiale si a FMI, comenteaza autorul francez al analizei. Dupa parerea sa, proiectele BM au un puternic continut politic: sa opreasca dezvoltarea miscarilor care denunta dominatia exercitata de marile puteri capitaliste.
Si isi sustine ideea, argumentand cu cea mai buna "dovada a partialitatii politice a institutiilor de la Bretton Woods": sustinerea financiara adusa dictaturilor din Chile, Brazilia, Nicaragua, Congo-Kinshasa si Romania.
IMPRUMUTURI CONDITIONATE. Potrivit autorului, interdictia de a lua in consideratie "politicile" si "chestiunile neeconomice" in operatiunile BM – una dintre cele mai importante conditii din charta sa – a fost ocolita in mod sistematic inca de la inceputul existentei bancii.
Spre exemplu, BM a refuzat sa imprumute bani Frantei dupa eliberare, atat timp cat erau comunistii in Guvern (a doua zi dupa plecarea lor din Guvern, in mai 1947, imprumutul a fost acordat), explica autor