Suprafata totala a birourilor de prim-rang din Capitala este de 12 ori mai mica decat cea din Varsovia si de 7,3 ori mai mica decat cea din Praga, chiar daca Romania este a doua tara din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al marimii. Mai precis, suprafata de birouri de clasa A din Bucuresti este de 150.
000 de metri patrati, in timp ce in Varsovia este de 1,8 milioane, iar in Praga, de 1,1 milioane, potrivit unui studiu prezentat de ESOP Consulting in cadrul conferintelor "Zilele Biz". Capitala nu are inca un loc destinat afacerilor, cladirile cu birouri fiind raspandite in diferite zone ale orasului. Zonele preferate pentru birouri sunt cele din nord si centru-sud.
Cererea, satisfacuta abia in 2005-2006
Oferta de spatii de birouri din clasa A de peste 3.000 de metri patrati este insuficienta, iar aceasta va fi satisfacuta abia in anii 2005-2006. In acest an au fost finalizate mai multe cladiri de birouri, cele mai multe de dimensiuni medii. Suprafata totala data in folosinta in acest an insumeaza 38.000 metri patrati.
Companiile care functioneaza in astfel de cladiri sunt cele din sectorul financiar-bancar, telecomunicatii, tehnologia informatiei si multinationalele. Chiriile sunt intre 16 si 20 euro/metru patrat, iar cheltuielile de intretinere sunt de 3-3,5 euro / metru patrat.
IMM-urile «evadeaza» din apartamente
Intreprinderile mici si mijlocii au inceput sa prefere sa functioneze in vile sau apartamente din vile si in cladiri noi sau renovate, din clasa C. Chiriile pe care la platesc in vile sunt de 8-12 euro/metru patrat, in timp ce in cladirile din clasa C sunt intre 8-11 euro/metru patrat. Incepand cu acest an, firmele de talie mijlocie au inceput sa inchirieze acest an spatii de birouri din clasa B.
Rata de ocupare a acestora a crescut la 85% in 2004, fa