Expertul Oficiului European de Lupta impotriva Fraudei (OLAF), Stephen De Moor, a afirmat, ieri, ca "fonduri europene in valoare de 850 milioane de euro, destinate tarilor membre sau candidate la Uniunea Europeana, au fost fraudate anul trecut". El a mai spus: "Anul trecut, s-au inregistrat la OLAF 3.
440 de dosare privind fraudarea a 850 milioane de euro, fonduri destinate tarilor membre si candidate la UE".
Identificarea companiilor off-shore
La randul sau, magistratul de legatura pentru Romania al OLAF, Helena Fazenda, a spus ca Uniunea Europeana este preocupata sa identifice companiile off-shore prin care sunt fraudate fonduri europene. "Exista o lista neagra a fimelor care au centre off-shore", a declarat Helena Fazenda.
Stephen De Moor, magistrat investigator la unitatea centrala a OLAF, si Helena Fazenda, magistratul de legatura pentru Romania al Oficiului, au participat la seminarul "Metode de descoperire si prevenire a fraudei si coruptiei", desfasurat joi si vineri, la sediul Ministerului Public.
147 nereguli cu fonduri europene
Fazenda a mai afirmat ca Parchetul General si Parchetul National Anticoruptie (PNA) sunt "doua puncte de contact cu care OLAF actioneaza direct", apreciind ca este eficienta colaborarea cu cele doua institutii.
Anul trecut, Romania a semnalat 41 cazuri de fraudare a fondurilor PHARE, 10 referitoare la fonduri ISPA si trei cazuri privind fonduri SAPARD. In primele sapte luni ale anului, Corpul de Control al Guvernului roman - punctul de contact OLAF in Romania - a semnalat nereguli in 147 de proiecte derulate cu fonduri europene, din care trei PHARE, 142 SAPARD si doua ISPA.
Colaborare cu PNA
In ceea ce priveste colaborarea cu Parchetul National Anticoruptie, Helena Fazenda a declarat ca activitatea acestei instit