Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, a afirmat ieri ca banii care vor fi acordati drept despagubire Regelui Mihai ar putea proveni din privatizari sau de la bugetul de stat. ?Nu am stabilit de unde se dau sumele, dar, probabil, vom avea in vedere - dupa consultarea pe care o vom avea cu Fondul Monetar - veniturile din privatizare?, a spus Tanasescu. El a mai afirmat ca o alta varianta ar fi ca suma sa fie asigurata din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice. Potrivit lui Tanasescu, banii vor fi acordati esalonat, pe o anumita perioada. Surse guvernamentale sustin insa ca oficialii de la Palatul Victoria vor negocia cu Casa Regala daca suma va fi data in transe sau toata odata.
Un oficial de la MF spune ca ?veniturile din privatizare se incaseaza intr-un cont, in Trezoreria statului? si ca suma care exista in acel cont ?depaseste 30 de milioane de euro, numai din privatizarile AVAB?. Surse din Ministerul Finantelor sustin ca au fost trecute ambele variante in proiectul de lege - ?si in ideea ca suma ar fi suportata de la bugetul de stat, si din privatizari?. Aceleasi surse precizeaza ca, in varianta alocarii de la bugetul de stat, banii s-ar acorda dintr-un capitol special, din suma alocata in fiecare an pentru despagubiri. ?Noi (Ministerul de Finante - n.r.) sustinem aceasta varianta?, afirma aceleasi surse. Problema este ca, daca se va adopta aceasta solutie, se va diminua fondul din care se platesc si alte despagubiri, pentru care s-au dat legi speciale. De exemplu, pentru cei peste 13.000 de romani proveniti din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, banii urmau sa se dea cu tiriita, pe doi ani, din acelasi capitol.
Despagubirea Regelui Mihai a fost trecuta pe agenda guvernului abia la final de mandat, pe linga cele 30 de milioane de euro si dreptul Casei Regale de a folosi castelele ?pentru organizare