De mai bine de patru luni, Curtea de Conturi este in control la Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR). "Controlul va continua deoarece din documentele verificate pana la aceasta data au rezultat aspecte ce este necesar a fi clarificate.
Am stabilit deja o serie de obiective specifice pe care le vom urmari in perioada urmatoare", ne-a declarat Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi.
Inspectorii Curtii de Conturi au analizat cele 29 de dosare legate de privatizarea SNTR, transmise de AVAS, selectand eventualele probleme de incalcare a legii. Controlul este de durata deoarece s-a impus extinderea acestuia la cele 14 filiale ale SNTR din teritoriu, spune Saguna.
Sunt vizate, in primul rand, legalitatea si corectitudinea capitalului social si patrimoniului inregistrat si raportat de companie si subunitatile acesteia, din structura sa organizatorica, la data declansarii procesului de privatizare.
Totodata, Curtea de Conturi verifica modificarile survenite in patrimoniul societatii, respectiv majorarea sau reducerea valorii activelor inainte cu un an de inceperea privatizarii.
Din documentele AVAS rezulta aspecte cu implicatii asupra nivelului patrimoniului, a capitalului social si asupra pretului pe actiune, sustin reprezentantii Curtii de Conturi. Astfel, SNTR a achizitionat, prin unitatile sale din Timis, Urziceni si Barlad, anterior privatizarii, imobile si terenuri de la diverse persoane fizice si juridice.
Din documentele prezentate de AVAS Curtii de Conturi nu rezulta daca imobilele si terenurile respective au fost sau nu reevaluate, conform legislatiei in vigoare, la data declansarii procedurilor de privatizare, existand riscul subdimensionarii patrimoniului raportat de societate, inclusiv al reducerii valorii capitalului social.
De altfel, scandalul legat de privatiza