(Foto: )
• Reporterii „Observator" s-au prezentat ca fiind de la o fundatie care plateste cu bani grei donatorii de organe
• Localitatea Corbu ar putea deveni oricind pepiniera de organe, un consilier local al P.D. fiind dispus sa intermedieze afacerea
• Pe www.observator.roputeti asculta discutia dintre reporterii sub acoperire si consilierul local Maria Nica
Daca auzim de transplant de organe, ne inchipuim oameni in suferinta, a caror unica sansa de supravietuire este sa primeasca un organ sanatos. Cum „fabricarea" organelor umane nu este posibila inca, singura cale ramine transplantul, act care pune in scena un donator si un primitor in rolurile principale si o echipa de medici in rolurile secundare.
De cele mai multe ori, filmul este regizat de anumite persoane care se afla in postura de intermediari ai intregii afaceri.
Transplanturile de organe au devenit operatii sigure cam din anii 1980, cind foarte multi pacienti aflati in ultimul stadiu al bolii renale, in care dializa era ineficienta, au fost nevoiti sa recurga la operatii de primire a unui organ nou. Rezultatul nu este greu de inchipuit: cererea a devenit exponential mai mare decit oferta. Pentru acoperirea deficitului au aparut vinzatorii de organe.
Comertul cu rinichi a devenit un fenomen global si se practica atit in tarile dezvoltate, cit si in cele sarace. In ultimii 30 de ani, transplanturile de organe au intrat atit in obisnuinta medicilor dar si a pacientilor care, in disperarea lor de a ramine in viata, sint dispusi sa plateasca oricit.
Teoretic, omul are dreptul asupra propriului corp, asupra organelor sale. Dar daca ar fi acceptata comercializarea de organe s-ar ajunge la inegalitati; cei care si-ar permite sa cumpere organele necesare fiind doar cei bogati, in timp ce