Se stie ca aceasta manifestare culturala internationala este cea mai ampla, cea mai grandioasa expozitie de carte din lume. Un adevarat festin cultural, gazduit intr-o locatie uriasa, la drept vorbind, un fel de oras in oras.
Pe langa cladirea - zgarie nori - de forma cilindrica, avand un varf ascutit, cladire pe care localnicii si vizitatorii au botezat-o cu tandrete Creionul (data fiind asemanarea ei cu forma modestului instrument de scris), stau raspandite, intr-o succesiune bine gandita, spatii de 1-2-3 etaje, cu pereti de sticla, legate intre ele cu pasarele stravezii de zeci de metri. Vizitarea lor este inlesnita de trotuare rulante, de scari mecanice. Peste tot, plante ornamentale si spatii de recreere care se intrec in frumusete si eficienta. Iar "vuietul"... Vuietul este specific unui mare for in care mii si mii si mii de oameni vin sa admire Cartea. Sa-si arate dragostea pentru Lectura. Si asta, intr-o lume in care marele rival, Computerul, spera intr-o victorie iminenta.
Cat despre "locatiile" propriu-zise, as enumera doar cateva: Standul Editorilor Internationali, intins pe cateva etaje, Standul agentilor literari, Standul dedicat literaturii de fictiune si non-fictiune (mai multe etaje), Centrul dedicat literaturii pentru copii, un altul dedicat Spiritualitatii - respectiv Religiilor si alte cateva dedicate Cartilor de arta, ori Turismului. Centrul de presa a avut parte de un spatiu larg, bine dotat cu tot ce trebuie ca sa fii informat asupra proportiilor si anvergurii acestui focar de cultura. Gazdele s-au gandit, desigur, si la un "Post de prim-ajutor", la o "Gradinita" de adapostit copiii vizitatorilor, la un "Punct de pompieri" si - fireste! - la un spatiu al "Politiei" - destul de discreta, altminteri.
Cat priveste Standul Romanesc, organizat de Ministerul Culturii, pot sa afirm ca in acest an el a reprezentat o mare reusita. S