Una dintre bancile care se bucura de succes pe piata romaneasca este Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), reclamele acesteia insistind pe faptul ca va acorda credite cu dobinda fixa de 6% pe an. O dobinda avantajoasa, daca nu ar mai exista si cheltuieli suplimentare.
Astfel, dupa cum se precizeaza in Conditiile Generale ale Contractelor de Economisire-Creditare (CGC), „la incheierea unui contract de economisire-creditare se percepe un comision de deschidere de 1% din suma contractata”. Pentru perioada de depunere (minim 18 luni), dobinda acordata clientului este de 3% pe an, jumatate din dobinda perceputa la creditare.
In plus, „la data acordarii creditului se percepe un comision unic de credit de 3% din valoarea creditului pentru domeniul locativ”. Pe linga cele doua comisioane mentionate, RBL mai percepe si un comision de administrare de 108.000 lei pe an, numai ca acesta poate fi modificat „in cazul unei modificari majore a costurilor de administrare”.
Si „sarabanda” comisioanelor nu se opreste aici: in cazul in care clientul reziliaza contractul inca din faza de economisire, banca ii restituie banii depusi, dar ii percepe un comision de 1% din soldul economisit in cazul in care „deponentul” are „pretentia” de a solicita sa primeasca banii mai devreme de 3 luni de la data depunerii cererii de reziliere.
La toate aceste conditii - pe care probabil putini dintre cei care au incheiat Contractul de Economisire-Creditare le-au analizat cu atentie inainte de a semna - se adauga „cireasa de pe tort”: banca poate modifica aproape orice clauza.
„Conditiile generale pentru contractele de economisire-creditare pot fi modificate fara acordul clientului, cu respectarea actelor normative in vigoare si cu aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei. Comis