Zonele libere nu vor mai exista de la 1 ianuarie 2007, data preconizata pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE), iar investitorii care au ales sa faca afaceri in aceste zone vor trebui sa inceapa sa-si faca bagajele.
De altfel, negocierile pentru Capitolul 6, "Politica in domeniul concurentei", le scot peri albi autoritatilor de la Bucuresti care nu au reusit sa convinga Comisia Europeana ca pentru zonele libere Romania necesita o perioada de tranzitie.
Facilitatile nu vor mai exista in zone libere din cauza ca ele sunt considerate de Comisia Europeana ajutoare de stat care nu se justifica, ne-a declarat Constantin Ciutacu, vicepresedintele Consiliului Concurentei.
Vicepresedintele autoritatii administrative din domeniul concurentei a mai spus ca "nu prea exista zone libere in Uniunea Europeana", si din aceasta cauza Romania nu a indraznit sa ceara Comisiei Europene o perioada de tranzitie.
In schimb, in cadrul negocierilor la capitolul Concurenta, unul dintre cele mai dificile trei capitole care ne-au ramas de incheiat pana la sfarsitul acestui an, tara noastra a cerut perioada de tranzitie numai pentru zonele defavorizate.
Astfel, Romania spera sa pastreze facilitatile din zonele defavorizate pana cel mai devreme in 2010, adica 3 ani de la data aderarii la UE.
Ce presupune o zona libera?
O zona libera inseamna posibilitatea concesionarii unor terenuri pe o perioada de 49 de ani, repatrierea profitului, inlaturarea taxelor vamale si a impozitului pe profit, a TVA-ului, a accizelor, importul si reexportarea bunurilor. Foarte multi investitori au ales de-a lungul timpului sa faca afaceri in aceste zone.
La ora actuala exista sase zone libere infiintate in 1993, 1994, 1996 si 1999. Este vorba despre cea de la Sulina, cea de la Giurgiu, zona libera Galati, una la Curt