Majoritatea analistilor sustin ca polarizarea scenei politice romanesti intre Alianta Dreptate si Adevar (PNL-PD) si Uniunea Nationala (PSD+PUR) reprezinta in fapt o anulare a politicii de tip ideologic, ambele grupari evoluand la stanga spectrului. PSD s-a proclamat, cum se stie, partid de stanga, pe acelasi culoar aflandu-se si PD-ul, membru, la randu-i, al Internationalei Socialiste.
Aliantele in care s-au inscris sunt foarte asemanatoare, in fiecare existand o componenta "liberala", Pur-ul pentru Un si Pnl-ul pentru Da. Emblema definitorie ar putea fi, deci, atat pentru Un, cat si pentru Ada, un fel de social-liberalism, situat concret in centru-stanga. Acumuland impreuna aproximativ 80% din intentiile de vot, gruparile in cauza domina absolut viata politica romaneasca, mai ales ca dintre celelalte formatiuni angajate in batalia electorala din noiembrie destule sunt in siajul uneia sau alteia dintre coalitii. Practic, s-ar putea trage concluzia ca in Romania nu mai exista dreapta, ideologia pe care o reprezinta fiind respinsa sau ignorata de alegatori. Intr-o Europa unita, dominata politic de centru-dreapta (prin partidele populare, crestin-democrate si conservatoare), Romania face iarasi o figura atipica, continuand "democratia originala", proclamata de Ion Iliescu dupa 1989.
Nu cred ca o astfel de simplificare este validabila. Mai intai pentru ca PSD-ul (primit in Internationala Socialista pe usa din dos datorita absorbtiei PPSDR-ului) nu este decat aparent un partid social-democrat. Compus din "urmasii lui Ceausescu" (ce nu au fost jenati de nici o "lege a lustratiei", cum s-a intamplat in majoritatea fostelor state socialiste), el este o grupare oligarhica ce vizeaza monopolul asupra economiei tarii. Social-democratia este o masca pentru dictatura economica a unor oameni foarte bogati, legati intre ei prin trecutul comun si interesele satisfa