Un loc „de cinste" pe lista problemelor reclamate de reprezentantii IMM-urilor din intreaga tara ca fiind principalele "piedici" intimpinate in derularea activitatilor este detinut de "accesul dificil la creditele bancare" (31,35% din totalul reprezentantilor IMM-urilor calificind aceasta problema drept o "dificultate majora").
In ciuda campaniilor masive de publicitate platite cu bani grei de cei mai importanti actori de pe piata bancara, agentii economici considera ca, in realitate, procedura contractarii unui credit este greoaie, intreg sistemul functionind pe baza unor reguli nu tocmai "transparente".
"In scopul dezvoltarii sectorului IMM-urilor, ar fi necesar sa convingem un numar cit mai mare de agenti economici ca nu trebuie sa le fie frica sa-si extinda afacerile cu ajutorul creditelor bancare. In practica, insa, sistemul este construit astfel incit sa-i descurajeze pe potentialii investitori.
Inca de la inceput se pune problema garantiei, care, obligatoriu, trebuie sa reprezinte bunul personal al administratorului (casa, masina), astfel incit se creeaza un efect psihologic: administratorul trebuie sa cintareasca bine lucrurile, caci «sta cu sabia deasupra capului»", a precizat Adrian Neagu, vicepresedinte al Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Iasi.
Daca micul intreprinzator depaseste „impasul psihologic" si isi asuma riscul aferent, este supus unei noi „probe de foc": costurile suplimentare ale acordarii creditului, taxe si comisioane care mai de care mai "ingenioase".
Astfel, pentru inceput, administratorul societatii este pus in situatia de a "scoate din buzunar" banii necesari pentru analizarea dosarului (pina la 1,5% din valoarea creditului solicitat), pe care are toate sansele sa-i piarda, in cazul