Uniunea Europeana va elimina pana la sfarsitul anului taxele vamale pentru o serie de produse alimentare romanesti. Printre aceste produse se numara: iaurtul, porumbul congelat sau in conserva, uleiurile vegetale, margarina, ciocolata, cerealele pentru micul dejun, produsele de patiserie, drojdia, inghetata etc.
Romania va trebui, la randul ei, sa elimine taxele vamale pentru produsele europene. Insa acest lucru se va face treptat pana la sfarsitul lui 2006, cand intre Romania si statele Uniunii Europene se va ajunge la schimburi comerciale libere.
In afara de eliminarea totala a ingradirilor comerciale la produsele aimentare, se mai prevede si reducerea subventiilor la export acordate de statul roman. Pentru tara noastra toate aceste lucruri vor reprezenta un dezavantaj in urmatorii ani pana la aderare deoarece, in comertul cu un stat membru, UE nu poate introduce clauze de salvgardare in caz de necesitate.
In aceste conditii, trebuie sa ne asteptam la o crestere a importurilor de produse agroalimentare si la o scadere a exporturilor, ceea ce inseamna majorarea deficitului comercial.
In plus, UE este foarte pretentioasa in privinta marfurilor aduse din tari care nu sunt membre si de aceea introduce o serie de bariere tarifare pornind de la conditii privind parametri electrostatici si pana la conditii sanitare veterinare.
Astfel, pana nu vom fi pe deplin pregatiti din punctul de vedere al calitatii, va trebui sa renuntam la unele exporturi catre statele care au aderat la UE.
Precizam ca in aprilie Romania a convenit cu Uniunea Europeana ca pana la sfarsitul anului sa fie puse in practica anumite concesii privind comertul cu produse agricole transformate.
In aceasta categorie intra unele sortimente de produse zaharoase, produse de brutarie si de patiserie, iaurturi, ape minerale si cele