Legume a la grec
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 morcovi marunti, 12 ridichi albe (lunguiete), 6 dovlecei mici, 200 g conopida, 150 g mazare decongelata, 2 portocale, 1 lamaie, 1 lingurita boabe de coriandru, sare, piper, ulei de masline, 2 fire de praz (partea alba).
Mod de preparare:
Se curata legumele, se spala si se taie in felul urmator: morcovii, ridichile si dovleceii in doua, pe lung, prazul bucati mai mari, iar conopida se rupe buchetele.
Se lasa sa fiarba - inclusiv mazarea - in asa fel incat sa ramana crocante (deci nu prea mult) si, separat, intr-o craticioara se pun pe foc boabele de coriandru cu putina apa rece, o lingurita cu ulei de masline si putina sare.
Se da pe razatoarea mica coaja unei portocale, dupa care se storc amandoua, la fel ca si lamaia, si se pune sucul deoparte. Legumele fierte se rastoarna intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga. Apa in care au fiert se pune din nou pe foc, se adauga zeama de lamaie si de portocale si - cand da in clocot - uleiul in care au fiert boabele de coriandru. Se pun legumele scurse in zeama clocotita, se amesteca bine si se iau de pe foc. Se lasa sa se raceasca complet si se servesc cu zeama lor, presarate cu coaja rasa de portocala.
Sardine cu otet aromat si mirodenii
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 sardine mari, 1 lamaie, 30 ml otet aromat, 30 g ghimbir proaspat (radacini), 4 cepe mici, 3 foi de dafin, 1 lingura boabe de coriandru, 3 cuisoare, 2 linguri sare grunjoasa.
Mod de preparare:
Curatati bine sardinele, spalati-le sub jetul de apa rece, puneti-le intr-un vas adanc, presarati peste ele sarea si lasati-le sa se marineze 4 ore, la rece.
Curatati ceapa si ghimbirul, taiati-le lamele, iar lamaia taiati-o rondele subtiri.
Clatiti sardinele de sare, asezati-le intr-un vas termorezistent, alternand un strat de sa