Merele la cuptor
isi mentin aspectul placut si nu se incretesc daca sunt unse inainte cu putin ulei.
Cartofii pentru salata, fierti si pastrati la frigider, isi recapata aspectul si gustul bun daca ii opariti cu putin lapte fierbinte.
Un albus de ou batut spuma va da gust si aspect deosebite piureului de cartofi.
In grasimea pentru topit se adauga 2-3 cepe si nu va mai prinde gust de ranced.
Pestele proaspat se va sara cu 5-10 minute inainte de a-l praji, pentru a nu se sfarama cand va fi intors in tigaie.
Galustele de gris nu se mai desfac daca in apa in care fierb adaugati putina faina.
devin mai galbene, daca amestecam grisul cu foarte putin malai obisnuit.
Albusul va fi mai tare, daca fierbem oul la foc iute. La foc mic, galbenusul va fi mai vartos.
Lingurita cu care se ia dulceata dintr-un borcan trebuie sa fie uscata. Altfel, in cateva saptamani, continutul borcanului se va zaharisi.
Laptele nu da in foc daca in vasul in care fierbe se pune o bucatica de portelan.
Untura nu se mai innegreste daca se pune inauntru un cartof crud, curatat. El absoarbe si mirosul de ranced.
Dopul sticlutei cu oja nu se mai lipeste daca ungeti gatul recipientului cu putin ulei.
Obiectele din piele isi pastreaza elasticitatea daca sunt frecate din timp in timp cu putina lanolina sau o crema pe baza de lanolina.
Zgomotul strident al soneriei se reduce daca pansati ciocanelul din interiorul clopotelului cu o banda de leucoplast.
Petele superficiale (praf, noroi etc.) de pe hainele de piele pot fi inlaturate, trecand peste piele o ceapa taiata in doua.
Petele de vopsea de pe linoleum se scot cu spirt ori cu benzina.
Birsan Rodica Elena - str. Principala nr. 193,
com. Sancraiu de Mures, jud. Mur