Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va trimite emisari speciali in toate tarile in care muncesc cetateni romani, care vor avea misiunea sa-i determine pe muncitori sa depuna bani si in contul asigurarilor sociale din Romania, pe langa cei retinuti de statul-gazda.
Ministrul Muncii, Dan Mircea Popescu, a precizat ca muncitorii din strainatate pot cotiza chiar si la nivelul salariului minim din Romania, nefiind obligati sa depuna o contributie proportionala cu venitul realizat in afara granitelor. Drept recompensa, ei vor beneficia, in momentul iesirii din activitate, de o pensie suplimentara, care va fi calculata separat, dar platita pe acelasi talon.
Prea multi pensionari
Eforturile autoritatilor de la Bucuresti in aceasta directie sunt normale, in conditiile in care, la ora actuala, sistemul public de pensii se afla in pragul colapsului din cauza numarului prea mare de pensionari, 6,1 milioane, in comparatie cu cel al angajatilor care contribuie la asigurarile sociale, respectiv 4,8 milioane.
Cotizatiile celor aproape 2 milioane de romani care muncesc in strainatate ar duce la compensarea acestui deficit, sustine Dan Mircea Popescu.
Pe de alta parte, Guvernul va infiinta, in toate tarile in care exista comunitati de muncitori romani, birouri de eliberare a actelor necesare pentru prestarea activitatii in conditii legale. La ora actuala, MMSSF a selectat deja atasatii care vor lucra pe langa Ambasadele Romaniei din Spania, Germania si Italia in scopul sprijinirii cetatenilor romani care muncesc in aceste tari.
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va trimite emisari speciali in toate tarile in care muncesc cetateni romani, care vor avea misiunea sa-i determine pe muncitori sa depuna bani si in contul asigurarilor sociale din Romania, pe langa cei retinuti de sta