Beneficiarii Programului SAPARD pot primi pana la 100.000 de euro pentru investitii in procesarea si comercializarea fructelor de padure. Masura 3.
4 - Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative - a Programului SAPARD asigura fonduri nerambursabile pentru infiintarea sau modernizarea unitatilor de colectare, depozitare, refrigerare, procesare a fructelor de padure. De asemenea, beneficiarii Masurii 3.
4 pot primi fonduri pentru echipamente si unelte noi destinate recoltarii, depozitarii, procesarii si comercializarii produselor, dar si pentru achizitionarea materialului biologic si a mijloacelor de transport rutier specializate (cu instalatie de refrigerare).
Suma alocata prin Programul SAPARD pentru submasura "Alte activitati", in care sunt cuprinse procesarea si marketingul fructelor de padure, se ridica la aproximativ 23 milioane de euro, ceea ce reprezinta 15% din totalul fondurilor disponibile pentru Masura 3.4, respectiv 150 milioane de euro.
Beneficiarii, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole, societati comerciale cu capital integral privat, pot primi sprijin financiar de minim 2.500 de euro si de maxim 100.000 de euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 5.000 si 200.000 de euro.
Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului, iar 50% contributia publica. In Programul SAPARD, cofinantarea publica reprezinta contributia Uniunii Europene, 75%, si a Guvernului Romaniei, 25%. Conditia esentiala pentru obtinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este demonstrarea viabilitatii economico-financiare a investitiei.
Prin acest lucru se intelege obtinerea de performante financiare si capa