Dupa patru ani de guvernare, oficialii Ministerului Muncii admit ca n-au reusit sa echilibreze numarul pensionarilor cu acela al persoanelor active, care contribuie la bugetul asigurarilor sociale. “Mergind in continuare cu acest dezechilibru, nu putem face fata”, afirma ministrul muncii, Dan Mircea Popescu.
El spune ca a fost intirziata introducerea sistemului privat de pensii, adica una dintre modalitatile de rezolvare a deficitului asigurarilor sociale. Popescu da vina pe alte guvernari, “uitind” ca cei mai multi dintre ministrii muncii implicati in reformarea pensiilor (Alexandru Athanasiu, Smaranda Dobrescu, Marian Sarbu, Elena Dumitru) sint acum in PSD.
Ministrul Dan Mircea Popescu s-a declarat ingrijorat, ieri, de raportul dintre numarul salariatilor din Romania - 4,8 milioane de persoane si cel al pensionarilor - 6,1 milioane. “O mare sarcina in perioada anilor care vin este aceea de a egaliza acest raport. Mergind in continuare cu acest dezechilibru, nu putem face fata”, recunoaste ministrul muncii.
El a spus ca exista doua solutii: micsorarea numarului celor care muncesc la negru (aproximativ 1,2 milioane de persoane, potrivit estimarilor oficiale) si inscrierea in sistemul de asigurari a romanilor care muncesc in strainatate. “Macar jumatate din cei care lucreaza in strainatate sa se asigure”, a spus Popescu.
Aceasta ar fi o solutie de rezolvare a problemei, a afirmat ministrul, care a prezentat rolul unui departament nou-infiintat ce urmeaza sa-i convinga pe romanii “din afara” sa contribuie la bugetul de stat.
Acestea reprezinta insa doar solutii teoretice, din moment ce institutiile de resort sustin ca numarul celor care muncesc la negru (in tara sau in strainatate) nu poate fi cunoscut.
Intirziere la introducerea pensiilor private. Un bilant triumfalist al celor patru ani de guvernare PSD