Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua toate drepturile si obligatiile Bancii Comerciale Romane (BCR) care fac obiectul litigiilor izvorate in legatura cu activitatea Bancii Romane de Comert Exterior - Bancorex - SA, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, ce va fi aprobat in urmatoarea sedinta a Executivului.
Conform documentului, acest fapt se va realiza prin subrogarea AVAS in toate aceste drepturi si obligatii si preluarea calitatii procesuale a bancii.
Aceasta solutie a fost identificata ca optima si de catre Comisia de privatizare a BCR, atat pentru succesul tranzactiei cu BERD si IFC - care au preluat 25% din actiunile bancii - cat si pentru privatizarea institutiei financiare cu un investitor strategic.
Dupa publicarea ordonantei in "Monitorul Oficial", toate pretentiile izvorate in legatura cu activitatea Bancorex se vor indrepta exclusiv asupra AVAS si, in masura in care vor fi recunoscute prin hotarari judecatoresti irevocabile, vor constitui obligatii ale statului roman, ce "se vor acoperi in conditiile legii".
Reglementarile existente prevad ca statul garanteaza in favoarea bancii, in limita unui plafon, angajamentele, raspunderile, daunele directe sau indirecte, precum si orice sume, obligatii si pretentii care fac obiectul litigiilor izvorate din activitatea Bancorex pana la data radierii acesteia din registrul comertului.
Frica pazeste pepenii
Recentele emisiuni televizate in care BCR a fost "amenintata" cu executarea silita, in urma unui litigiu inca in derulare intre Bancorex si Compania Dac Air, au determinat autoritatile statului sa ia o decizie urgenta, menita sa proteje imaginea BCR si care sa asigure derularea in conditii bune a privatizarii bancii.
Astfel, o data ce ordonanta de urgenta va fi aprobata, AVAS va prelua cal