Presa din toata lumea a relatat cu entuziasm despre nou-aparuta tehnologie 3G, despre care se spune ca va schimba pentru totdeauna felul in care oamenii folosesc telefonul mobil. Insa tocmai oamenii care au indraznit sa incerce printre primii noile servicii au fost cei care au avut cele mai mari batai de cap. Ori telefoanele sunt prea scumpe, ori conexiunile de date sunt de calitate slaba sau la viteza insuficienta, ori bateria se consuma prea repede. Operatorii spun ca acestea sunt doar ezitarile normale ale oricarui inceput, insa vor reusi ei sa castige increderea sutelor de milioane de potentiali clienti din intreaga lume?
Exemplele pozitive se pot numara deocamdata pe degetele unei singure maini. Este vorba de cativa operatori de telefonie mobila din Japonia si Coreea de Sud, care au reusit sa "migreze" cu succes milioane de clienti catre serviciile 3G. "Acadeaua" pe care acesti operatori le-au aratat-o clientilor este o anumita tehnologie, ce pare a se afla in fruntea preferintelor, comenteaza Financial Times.
Mai multi operatori din Coreea de Sud, precum si KDDI din Japonia au ales tehnologia CDMA2000, care pare a fi castigatoare deocamdata in fata "rivalei" W-CDMA, preferata mai ales de operatori din Europa, dar si din alte cateva regiuni ale lumii. CDMA2000 a fost sustinuta initial de compania americana Qualcomm, pe teritoriul Statelor Unite. Aceasta companie, care valoreaza 50 miliarde de dolari, isi deruleaza aproximativ 90% din afacere prin tehnologia CDMA, a declarat recent la Bucuresti vicepresedintele diviziei europene a Qualcomm, Luigi Gasparollo.
In Romania, CDMA este adoptata de operatorul de telefonie mobila Zapp. Cuneyt Turktan, presedintele Zapp, a caracterizat CDMA drept "tehnologia wireless cu cea mai rapida crestere". La nivel mondial, cifra abonatilor creste cu aproximativ 20% pe an, iar in preze