scolar, la nivelul tarii, doar jumatate din unitatile de invatamant aveau, la acea data, autorizatie sanitara de functionare. Practic, una din doua scoli nu intruneste standardele de igiena impuse de catre Directia de Sanatate Publica.
Judetul cu cele mai mari probleme ramane in continuare Bihor. In septembrie, din cele 1.035 de unitati de invatamant, doar 350 au primit autorizatie sanitara de functionare. Dintre acestea din urma, 296 au autorizatie definitiva, iar restul de 54, cate una provizorie.
Desi aici, dintre toate judetele, s-a investit cea mai mare suma de bani pentru reparatii si igienizari, in valoare totala de 120,6 miliarde de lei, 685 de scoli functioneaza ilegal din acest punct de vedere. In top urmeaza judetele Bacau, cu 594 de unitati de invatamant fara autorizatie sanitara, Valcea, cu 393, Cluj, cu 316, Mehedinti, cu 286, si Timis, cu 235.
In restul judetelor, numarul de scoli neautorizate se incadreaza intre 50 si 200.
In Bucuresti, doar 91 de institutii de invatamant n-au primit autorizatie. In schimb, cele 393 de scoli (din 434) au primit aviz sanitar definitiv.
Sunt si judete fara probleme
Din fericire, mai sunt si judete in care edilii s-au gospodarit mai bine. In clasamentul judetelor fara probleme, acolo unde toate unitatile de invatamant preuniversitar au aviz sanitar de functionare, fie definitiv, fie provizoriu, conduc Caras-Severin (537), Bistrita-Nasaud (430) si Sibiu (469).
Potrivit M.Ed.C., cauzele acestei situatii sunt, pe de o parte, banii insuficienti distribuiti in acest scop, iar, pe de alta parte, slaba administrare a scolilor de catre consiliile locale, in raspunderea carora intra intretinerea scolilor. In acest sens, ministerul a trimis in teritoriu o adresa, cu nr. 35.526/10.08.
2004, in care se precizeaza: "In vederea desfasura