Viitorul locatar de la Palatul Cotroceni poate spune ca are si motive financiare pentru a ajunge acolo. Daca proiectul de buget pe 2005 va fi inaintat in forma data de Guvern parlamentarilor spre studiere si amendare, noul presedinte al Romaniei isi va incepe activitatea cu un salariu de baza de peste 52 de milioane.
La aceasta suma se adauga, evident, sporurile aplicate conform legii plus indexarile aplicabile tuturor categoriilor de bugetari. Avand 57 de volume, bugetul pe 2005 poate fi considerat cel mai voluminos proiect de dupa '89.
Pe langa cifrele frumusele alocate celor 15 ministere plus numeroaselor agentii, proiectul aloca si sume deloc de neglijat salariilor pe care aceasta categorie de bugetari le va avea. Cel mai mare salariu este evident al presedintelui tarii. Al doilea om in stat, respectiv presedintele Senatului, nu se bucura de un salariu mai mare decat al presedintelui Camerei Deputatilor sau al premierului.
incepand cu decembrie 2004, aceste trei functii vor fi retribuite cu peste 48 de milioane lei brut. Din punct de vedere al salariului de baza, se pare ca este mai rentabil sa fii vicepresedinte de Senat sau de Camera Deputatilor, decat ministru. Astfel, primii doi vor avea un salariu de peste 44 de milioane lei, in timp ce salariul unui ministru nu se ridica la peste 42 de milioane.
Cat priveste salariul unui senator sau deputat "simpli", si acesta va cunoaste o crestere. De la aproximativ 36 milioane, cat au in prezent, mandatul viitor le va aduce o indemnizatie care sare usor peste 38 de milioane.
Ministrii, ministrii delegati, seful Cancelariei, dar si liderii de grupuri de la Parlament sau presedintii de comisii vor avea aceleasi lefuri, mai exact de circa 42 de milioane. "Sanctionat" financiar este secretarul general al Camerei sau Senatului care are "doar" 38 de milioane. Aceste