Serviciile de securitate spun ca sindicatul crimei se muta pe Internet: spalari de bani, frauda, extorcare de bani prin intermediul computerelor aflate in retea. Din fericire, organizatiile mafiote nu sunt infailibile.
La fel ca in anii 1920-1930, grupari mafiote incearca sa se organizeze in "sindicate ale crimei", dar care sa actioneze prin intermediul intortocheatelor retele de computere. Diferentele constau si in faptul ca in aceste conditii nu se mai folosesc metode de intimidare violente, ci se trimit mail-uri de "instiintare".
Cel putin asa se intampla in cazurile in care diverse site-uri sunt nevoite sa plateasca "taxe de protectie" ca sa nu sufere atacuri informatice, se arata intr-un material Los angeles Times, varianta electronica.
AFARA DIN UZ. Site-uri de comert electronic, pariuri, jocuri de noroc online, iata tintele preferate de catre gruparile de cyber-infractori. Acestor site-uri li cer sume de zeci de mii de dolari pentru a nu suferi atacuri informatice, care le-ar scoate din uz pentru cateva zile, iar pe de alta parte ar pierde increderea clientilor. Luna trecuta Authorize.
net, una dintre cele mai importante firme care furnizeaza servicii de card pentru cumparatori online, a suferit doua atacuri in decurs de o saptamana, dupa ce a refuzat sa plateasca o taxa de protectie. In aprilie, site-ul Card Solutions International a fost scos din uz timp de o saptamana dupa ce a refuzat sa plateasca 10.000 de dolari catre un grup de hackeri, localizat ulterior in Letonia.
De obicei, este vorba de atacuri "denial-of-service". Dupa cum au declarat surse din politie, majoritatea site-urilor vizate prefera sa plateasca taxe de protectie.
POLITIA IN ACTIUNE. Din fericire, experti in informatica exista si in departamentele de securitate ale diverselor servicii de politie. Site-ul de pariuri Bet