Pentru cei care pana in acest moment nu au primit nimic in schimbul imobilelor preluate abuziv de catre stat in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, AVAS se prezinta cu o noua lista de societati la care persoanele in cauza pot obtine actiuni.
"In aceasta saptamana voi propune Guvernului ca toate cele 460 de societati, la care AVAS detine un pachet minoritar de actiuni, sa fie incluse pe lista companiilor la care se vor acorda actiuni persoanelor care si-au pierdut imobilele", ne-a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS.
Vestea buna este ca cei care si-au pierdut proprietatile sau mostenitorii acestora vor primi in schimb ceva, respectiv actiuni la cele 460 de societati. Vestea rea este ca odata preluate, beneficiarii vor avea probleme cu vanzarea actiunilor.
Proprietarii respectivelor societati detin deja pachete majoritare de actiuni, deci au controlul societatilor, si s-ar putea sa nu mai fie interesati sa mai cumpere alte actiuni. In opinia sefului AVAS, beneficiarii actiunilor la societatile la care Autoritatea detine pachete minoritare de actiuni vor avea totusi un castig.
"Toata lumea va lua actiuni in speranta ca vanzandu-le actionarilor majoritari vor obtine un pret bun", spune Mircea Ursache. Proprietarii societatilor in cauza nu au fost insa interesati sa preia pachetele minoritare de actiuni de la AVAS. Potrivit datelor AVAS, pana acum au solicitat actiuni un numar de 285 de persoane, valoarea actiunilor fiind de circa 326 miliarde lei.
La aceastia se adauga alte 41 persoane, care au beneficiat, in baza Legii 10/2001, de titluri de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor, valoarea acestora fiind de 29,3 miliarde lei. In perioada imediat urmatoare, AVAS va pune la dispozitia solicitantilor "fise financiare" pentru fiecare societate in parte.
"Vom oferi informatii referit