Ultimul Barometru de Opinie Publica lansat de catre Fundatia pentru o Societate Deschisa releva un lucru pe cat de interesant, pe atat de ingrijorator. In ciuda cresterii economice, a dezvoltarii activitatii bancilor, a usoarei tendinte de crestere a veniturilor populatiei, romanii sunt nedumeriti si confuzi cand vine vorba de felul in care traiesc si de perspective.
Din mai 2003 pana in luna mai a acestui an, gradul de multumire in legatura cu calitatea vietii, optimismul privind directia in care se indreapta tara si satisfactia in legatura felul in care se prezinta situatia personala au crescut incontinuu. Poate parea surprinzator, dar procentajul de oameni satisfacuti de felul in care traiesc a crescut cu peste 10%.
Sperantele pareau a indica un viitor destul de bun pentru o treime din populatie, situatie care nu mai fusese atinsa din decembrie 1997. Cifrele pe octombrie arata insa epuizarea capitalului de incredere. Majoritatea intrebarilor care se refera la felul in care traiesc sau spera ca vor trai romanii obtin raspunsuri mai precaute.
Pe scurt, se poate lesne vedea ca entuziasmul s-a mai temperat, iar cauza principala a acestei precautii vine din felul in care functioneaza economia. Poate ca statisticile arata o situatie cat se poate de infloritoare, dar nu asta este ceea ce simte poporul.
De exemplu, in ciuda sumelor enorme cheltuite pentru protectie sociala (ajutoare, pensii, alocatii, programe speciale), numarul celor care simt ca s-a imbunatatit ceva scade. Ceea ce poate parea un paradox: se cheltuieste mult mai mult, dar potentialii beneficiari nu vad nici un efect. Cheia pentru a intelege ce se intampla sta in eficienta cu care au fost cheltuiti banii.
Este probabil ca o cercetare pe acest subiect va descoperi ca, intre proiectele de la Guvern si rezultatele reale este o prapastie. Acelasi rez