De anul viitor, romanii ar trebui sa plateasca pentru carnea de porc, vaca si oaie strict in functie de calitatea acesteia, care va fi clasificata dupa standarde europene in ceea ce priveste continutul de carne si grasime.
Carcasa de carne de porc va fi prima care va trebui sa aba calitatea ceruta de sistemul de clasificare Europ, dupa ce de la 1 ianuarie 2005 vor fi obligate sa se clasifice abatoarele care in acest an au avut o cifra medie saptamanala a sacrificarilor de 200 de capete. In plus, de la 1 iulie 2005, obligativitatea certificarii se va generaliza la cele circa 400 de abatoare autorizate in prezent.
Potrivit presedintelui Comisiei de clasificare a carcaselor -Europ, Mihai Visan, care este si director in Asociatia Romana a Carnii, de la mijlocul anului viitor va intra in vigoare obligativitatea clasificarii si a carcaselor de ovine si bovine.
"Ministerul Agiculturii promite sa conditioneze acordarea subventiei de claificare si de calitatea carcase, ceea ce va stimula aplicarea rapida a clasificarii", mai declara Visan. Operatiunea de clasificare a carcaselor este executata in laborator de catre agentiile de clasificare, care dispun de echipamente omologate.
Oficialul ARC ne-a mai declarat ca nu se pune problema scumpirii carnii dupa aceasta operatiune de clasificare a carcaselor, dat fiind pretul foarte scazut al acesteia, de cateva mii de lei pe carcasa. Tot la capitolul scumpiri, Visan ne da asigurari ca producatorii nu vor scumpi carnea si preparatelein urmatoarele doua luni." Parerea mea este ca si asa carnea este destul de scumpa.
Nu se intrevad factori care sa determine o crestere a pretului carnii si a preparatelor din carne de porc pana la sarbatorile de iarna. Preturile interne sunt influentate de cele de pe piata europeana, care sunt stabile", ne-a mai declarat reprezentantul ARC.