Cutremurul ?de baza?: ora 23.34. Seism in Vrancea, magnitudinea de 6 grade, intensitatea epicentrului de 6-7 grade pe scara Mercali, adincime de 100 de kilometri. A fost simtit la Bucuresti cu intensitatea de 6 grade.
Cauza: miscarea placilor tectonice
Dintre toate ipotezele, seismologii o accepta pe cea privind miscarea placilor tectonice din zona Vrancea, unde s-ar petrece ceea ce ei numesc ?o subductie?. ?Exista doua placi care vin in contact si una subduce, adica intra pe sub cealalta. Zona de contact dintre ele are o anumita rezistenta. Pe masura ce se acumuleaza tensiuni in aceasta roca, rezistenta este invinsa si atunci se produce seismul. Probabil ca initial au fost cap in cap, iar cea dinspre est a avut o cadere si a alunecat sub cealalta. Placa, avind o masa enorma, incepe sa vibreze, iar vibratia asta se transmite la distante foarte mari, pina la un punct unde se atenueaza?, afirma Aurelian Pintea, seful Laboratorului de seismologie din cadrul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamintului (INCDFP).
Doua seisme induse. Cutremurul principal a provocat, in orele urmatoare, doua miscari seismice de mai mica intensitate (primul de 2,3 grade, iar cel de-al doilea de 3,2 grade), resimtite in zona Focsani-Rimnicu Sarat. Acestea sint, potrivit lui Aurelian Pintea, cutremure induse de cel inregistrat la ora 23.34, nu sint replici ale lui. Seismologul explica modul de producere a seismelor induse: ?Ele nu s-au produs in volumul de roca in care au fost acumulate tensiunile initiale, cum sint replicile, ci au fost la o distanta mult mai mare de zona focala propriu-zisa. Se numesc cutremure induse de miscarea sesimica, pentru ca se produc pe faliile unde s-a simtit cutremurul?.
Opt replici. Seismul de la miezul noptii a fost urmat de alte opt replici, care au plecat tot de la adincimea de 90-100 km la car