Cu totii – cei interesati de economie – asteptam, an de an, rezultatele investigatiei jurnalistice facute de colegii nostri de la Revista "Capital". Top 300 a devenit mai mult decat un "almanah" al celor mai prosperi dintre romani – din tara sau din diaspora – un catalog de bani, averi, poze, povesti – este si un reper.
Dupa lansarea topului, inca un an de zile se fac trimiteri la clasamentul "Capitalului", in variate situatii: de la iubiti de manechine si fotomodele – denumiti "domni din Top 300", pana la suspiciuni legate de vizorul PNA, ori al Politiei economice.
Apoi, cei 300 de oameni cu stare sunt clasificati in: burlaci, femei, tineri, politicieni, producatori sau importatori, new entry ori veterani. E, intr-un fel, o radiografie a societatii noastre – banuite ca s-ar mai fi maturizat – dovedind ca nu a evoluat cine stie ce, dar scotand la iveala si domenii care, in mod paradoxal, merg ca pe roate.
As numi aici privatii din constructii – scot capul, la tot pasul, vile, vilisoare, mall-uri, chiar cartiere, intr-un soi de razbunare logica si sentimentala, ca ce, n-am avut de-ajuns, sa ne indestulam acum, cat se mai poate – adica atat cat vor mai fi terenuri libere.
Apoi, industria masinilor – sumedenia de modele si firme importatoare, circulatia sufocata si sufocanta, companiile si bancile care acorda leasing – iata o alta mare afacere care a crescut pana la cer si nu da semne ca s-ar opri.
Comertul... infloritor si multicolor, variat si piperat, daca e sa ne luam dupa preturile de pe strazile centrale – Bulevarde Magheru si Cai ale Victoriei cumparatorului, in lupta cu monotonia si cenusiul ofertei de dinainte de ’89.
Sportul! Ah, sportul! Nu ma pot gandi decat la Adi Mutu, care e pe cale sa dea cu piciorul unei averi fabuloase din pricina unor capricii juvenile. Dar acesti bani exista, sunt palpa