La Roma se semneaza, astazi, Tratatul instituind o Constitutie pentru Europa. Cu 46 de ani in urma, in capitala Italiei au fost semnate actele fondatoare ale Comunitatii Economice Europene si ale Comunitatii Europene pentru Energie Atomica (EUROATOM). De aceea, ceremonia de la Capitoliu va avea un dublu simbol.
Ea va fi, insa, umbrita de retragerea de catre presedintele desemnat al noii Comisii Europene, portughezul Jose Manuel Durao Barroso, a echipei sale, pentru a evita un vot negativ din partea eurodeputatilor de la Strasbourg.
Semnarea Constitutiei Europene la Roma si pregatirile pentru eveniment au fost eclipsate in Italia de disensiunile create de cazul Buttiglione. "Nu avem nevoie de un conflict institutional" - declara premierul Silvio Berlusconi, miercuri, cu un aer usurat, dupa amanarea votului de la Strasbourg, in vreme ce controversatul Buttiglione afirma sec ca "totul este in mana lui Dumnezeu".
Italia se vedea confruntata cu responsabilitatea crearii unei posibile crize institutionale, fara precedent in Uniunea Europeana, tocmai in momentul in care se pregateste sa gazduiasca la Roma un eveniment istoric sinonim cu nasterea noii Europe: semnarea, astazi, a Constitutiei Europene.
Rocco si-a cerut scuze in fata Parlamentului
La randul sau, Rocco Buttiglione si-a cerut scuze pentru expresiile folosite in cadrul audierilor la Parlamentul European, nu, insa, si pentru ideile sale, declarand ca este victima unui nou episod al luptei declansata, anul trecut, intre liderul grupului socialist din Parlamentul European, Martin Schulz, si premierul italian.
Berlusconi il comparase pe acesta cu un gardian dintr-un lagar nazist, iar Schulz si grupul lui parlamentar au promis, in consecinta, ca vor vota impotriva componentei noii echipe daca Rocco Buttiglione, protejatul lui Berlusconi, nu s