2,67 miliarde dolari. Aceasta este suma care ar urma sa intre in economia romaneasca din privatizarea "perlelor coroanei", potrivit estimarilor Ministerului Economiei si Comertului (MEC), care a finalizat privatizarea a 5 societati importante, si anume: Petrom, Electrica Banat si Dobrogea, Distrigaz Nord si Sud.
Contractele de privatizare au fost semnate cu viitorii proprietari, insa a mai ramas o singura problema de rezolvat. Cei patru investitori - OMV, Enel, Gaz de France si Ruhrgas nu pot sa vina inca cu banii, desi de la semnarea contractelor de privatizare a celor doua distributii de energie electrica si a Petrom au trecut mai bine de trei luni.
Vinovati de aceasta intarziere se fac parlamentarii, care nu se grabesc sa aprobe legile privind privatizarea acestor societati, sustin surse guvernamentale. Cabinetul Nastase a cerut Parlamentului sa voteze legile referitoare la privatizarea Petrom, Electrica Banat si Dobrogea, Distrigaz Nord si Sud in regim de urgenta. Daca legea ce consfinteste privatizarea Petrom are sanse sa primeasca O.K.
-ul Parlamentului saptamana viitoare, celelalte acte normative se discuta inca la nivel de comisii de specialitate in cele doua Camere ale Parlamentului. Unii senatori si deputati, in special cei din opozitie, sunt nemultumiti de faptul ca si Parlamentul trebuie sa-si asume raspunderea pentru marile privatizari din domeniul energetic.
In plus, pentru a studia contractele de privatizare, care cuprind clauze confidentiale, acestia sunt nevoiti sa se deplaseze la sediul MEC, fapt care deranjeaza o mare parte dintre parlamentari. "Mai dureaza ceva timp.
Cu siguranta, in cateva saptamani parlamentarii vor vota toate actele normative si investitorii vor vira banii in vistieria statului inainte de alegeri", afirma surse autorizate guvernamentale. In asteptarea investitorilor, c