SERMS (modulatorii selectivi ai activarii receptorilor pentru estrogeni) - au un rol protector pentru oase, fara sa creasca riscul aparitiei cancerului de sin sau de uter. Medicamentele de acest tip
si-au dovedit eficacitatea in special in fisurile corpilor vertebrali si mai putin in cele ale colului femural (sold), arata un articol din revista ?Archives of Internal Medecine?.
Biofosfonatii - sint compusi care completeaza actiunea hormonilor feminini, frineaza pierderea osoasa si favorizeaza formarea de os nou. De asemenea, scad la jumatate riscul aparitiei fracturilor (tasari vertebrale, dar si fracturile de col femural sau incheietura miinii). Cele mai utilizate substante de acest tip sint alendronatul si risendronatul. Aceste doua medicamente se administreaza saptaminal, fiind preferate de majoritatea pacientilor. Studiile comparative referitoare la eficacitatea acestor medicamente pledeaza in favoarea alendronatului. Tratamentele cu un alt tip de biofosfonat - etindronat - nu si-au dovedit clar eficienta.
Teriparatidele - sint molecule asemanatoare cu fragmente de parathormon - un hormon secretat de glandele paratiroide situate in spatele tiroidei. Hormonul contribuie la reglarea concentratiei de calciu din oase si organism. Administrarea sa, sub forma unor injectii subcutanate, stimuleaza formarea osului. Acest nou tip de tratament si-a demonstrat eficacitatea mai ales in prevenirea fisurilor si tasarilor vertebrale, dupa 18 luni de tratament, arata un articol din ?New England Journal of Medecine?. Dezavantaje majore: costul extrem de ridicat al tratamentului (aproximativ 400 de euro o singura injectie) si riscul producerii unor osteosarcoame (cancer osos).
Ranelatul de strontiu - se caracterizeaza prin modul de actiune dublu: creste formarea tesutului osos si, in acelasi timp, limiteaza resorbtia (?topirea?) acestuia. In