Pentru ca imprumuturile bancare sunt inaccesibile pentru cineva care vrea sa incropeasca o afacere, majoritatea investitiilor mici (59,7%) sunt finantate din economiile proprii, potrivit unui sondaj realizat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).
Abia in momentul in care afacerea este ceva mai mare, combinatia dintre fondurile de la ciorap si banii bancilor dobandeste importanta. Dar acest lucru este valabil pentru numai 38,9% dintre intreprinderile mici si mijlocii.
Potrivit ANIMMC, capacitatea afaceristilor debutanti de a antrena portofolii de finantare mai diversificate este inca foarte scazuta, adica 4,9%. Cat despre investitiile finantate de pe piata de capital, nici nu se poate vorbi, dupa cum arata sondajul.
In ceea ce priveste investitiile planificate, situatia este si mai tragica avand in vedere ca banii adusi de acasa rezolva aceasta problema pentru 87,5% dintre intreprinderile mici. Dar si la investitiile de anvergura fondurile proprii sunt salvarea pentru aproape trei sferturi dintre intreprinzatori.
In alegerea sursei de finantare, IMM-urile se orienteaza, in primul rand, in functie de nivelul dobanzilor, precum si in functie de procedurile si normele impuse de banci. Criteriul garantiilor cerute de institutiile financiare se afla listat abia pe locul trei in ierarhia factorilor de influenta.
Totusi, cand vine vorba de produse bancare de ultima generatie, foarte putini intreprinzatori de talie mica sau medie sunt interesati, iar ponderea acestor produse este extrem de scazuta.
Pentru ca imprumuturile bancare sunt inaccesibile pentru cineva care vrea sa incropeasca o afacere, majoritatea investitiilor mici (59,7%) sunt finantate din economiile proprii, potrivit unui sondaj realizat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). @N